Рекреациялық және медициналық каннабис әлемінде кептіру және емдеу процесі ең маңызды және көбінесе, бағаланбаған кезеңдердің бірі болып табылады. Дәл осы қадамдар түпкілікті өнімнің барынша сапасын, тиімділігін және ең жақсы дәм мен хош иісті қасиеттерін қамтамасыз етеді. Әрине, бұл тақырыпты бірде-бір маңызды талқылау қажетті жабдықтар жиынтығына, каннабисті кептіру мен емдеудің артықшылықтары мен кемшіліктеріне назар аударусыз өтпейді. Біздің мақалада біз сізге теңдесі жоқ нәтижелерге қол жеткізуге көмектесетін осы процестердің барлық кезеңдерін егжей-тегжейлі қарастырамыз.

Егін жинау немесе харв

Каннабисті жинаудың нақты сәті сұрыпқа, оның паспорттық деректеріне, генетикасына, өсіру жағдайларына және өсірушінің қалауына байланысты екенін түсіну маңызды. Қалай болғанда да, харвтың ең дәл уақытын трихомалардың түсінің өзгеруімен анықтауға болады. Құрамындағы TГК максималды проценті, басқа каннабиноидтар сияқты, трихомалардағы шайырлар олардың шамамен 70% түсі мөлдірден бұлыңғыр-сүт түсіне ауысқанда және 30% алтын, кәріптас реңкпен боялған кезде жиналады.

Кептіруге дайындық

Міне, көптен күткен сәт келді. Сіз белгілі бір өкініш сезімімен бұтаның өмірлік циклін аяқтау үшін оған жақындап келесіз. Әбден қисынды аяқталу. Мұңаймаңыз, ол әлі де өзін еске салады және сіз оның қатысуын мезгіл-мезгіл сезінесіз.

Бұтаны кесу үшін бақша қайшысын немесе бақша арасын пайдаланыңыз. Негізгі діңінен басты бұтақты және бүйірлік бұтақтарды бөліп алыңыз, барлық ірі жапырақтарды кесіңіз, бұтақтарда трихомалардың барынша көп тек гүлшоғырлар мен қант жапырақтарын қалдырыңыз. Бұл кезеңде сіз дымқыл тримді (кесу, маникюринг) таңдай аласыз – бүршіктерден артық жапырақтарды олар әлі дымқыл болған кезінде кесу. Кішкентай бақша қайшыларын алыңыз және гүл шоқтарын кесіңіз. Тримді тастамаңыз. Одан кейін сүйікті тағамдарыңызға қосу үшін канна майын жасауға болады.

Кәсіби өсірушілер процестің тазалығы мен дәлдігіне байланысты құрғақ қайшыны таңдауға кеңес береді: трихомалар қолғаптар мен қайшының жүздеріне жабыспайды. Құрғақ материалды кесу әлдеқайда ыңғайлы. Оның үстіне, бүршіктерде жинағаннан кейін қалған қант жапырақтары ылғалдың біркелкі таралуының қосымша табиғи реттегіші болады.

Реттелетін микроклимат

Каннабисті кептіру құнды терпендер мен каннабиноидтарды сақтау, көгерудің дамуын болдырмау үшін белгілі бір микроклимат құруды қажет етеді. Ол үшін сізге температура мен ылғалдылықты, ауа ағындарының қозғалысын, желдетуді, ауаны сүзуді реттейтін жабдық қажет болады. Мінсіз мәндер аздап өзгеруі мүмкін, дегенмен жалпы ұсыныстар - 18-21 °C диапазонында температураның және 45-50% аралығында салыстырмалы ылғалдылықтың қалыптасуы.

Кептіру

Енді сіздің үй-жайыңыз дайын және жабдық микроклимат көрсеткіштерін теңестірген кезде, кептіру процесін бастау уақыты келді. Кесілген бұтақтарды бүршіктерімен бірге гроубокста (кептіруге арналған бөлмеде) тартылған арқанға (сымға) іліп қойыңыз немесе оларды сөре ретінде арнайы ілінген торларға мұқият орналастырыңыз. Бұтақтар арасындағы қашықтық олардың арасындағы ауаның еркін өтуін қамтамасыз ету үшін жеткілікті болуы тиіс.

Асықпаңыз! Сапаны жоғалтпау үшін кептіру процесі баяу және біркелкі жүруі керек. Ол жасалған жағдайларға және гүлшоғырлардың өлшеміне байланысты бір-үш аптаға созылуы мүмкін.

Маңызды! Кеуіп кетуге немесе көгерудің пайда болуына жол бермеу үшін бүршіктердің күйін үнемі тексеріп отырыңыз. Олар құрғақ, ұстағанда серпінді, бірақ уатылмауы керек.

Емдеуге дайындық

Сіздің гүлшоғырларыңыз гроубокстан немесе кептіру бөлмесінен шығады. Енді сізге құрғақ кесуді және одан кейінгі емдеуді бастай аласыз.

Емдеу

Кептіруден кейін түпкілікті өнімнің сапасының ең жақсы көрсеткіштеріне қол жеткізу үшін емдеу (кюринг) кезеңін жүргізу ұсынылады. Емдеу арқылы сіз гүлшоғырлардың ылғалдылығын біржола теңестіресіз, олардың дәмі мен хош иісін жақсартасыз. Бұл үшін бұтақтардан кесілген бүршіктерді шыны (жақсырақ) ыдыстарға немесе пластикалық контейнерлерге салыңыз. Тығыздамаңыз! Қақпақтың үстінде ауа жастықшасын қалдырып, контейнерді үштен біріне толтырыңыз. Контейнерлерге ықшам гигрометрлер немесе ылғалдылықты реттейтін арнайы пакеттерді қою арқылы ылғалдылықты қадағалаңыз. Контейнерлерді алғашқы екі аптада күн сайын, содан кейін бірнеше күнде бір рет қысқа мерзімге мезгіл-мезгіл ашуды ұмытпаңыз.

Бүршіктердің ең жақсы сапасы мен дәмі үшін түпкілікті «пісуіне» қол жеткізу мақсатында 2-3 апта бойы (кейде ұзағырақ) емдеуді жалғастырыңыз.

Емдеу процесі мүмкіндік береді:

  • Каннабиноидтар мен терпендердің толық профилінің сапасы мен сақталуын жақсартуға
  • зең мен көгерудің пайда болуына жол бермей, артық ылғалдан арылуға
  • бүршіктердің ең жақсы органолептикалық қасиеттеріне қол жеткізуге.

Сонымен қатар, көп тұрған емдеу арқылы сіз өнімге ащы немесе жағымсыз дәм беретін хлорофиллдің мөлшерін азайта аласыз. Бұл әсіресе каннабис негізіндегі тағамдар мен медициналық өнімдерді өндіруде өте маңызды, мұнда дәм мен хош иіс шешуші рөл атқарады.

Дұрыс емдеу гүлшоғырлардың ішіндегі ылғалдылықтың біркелкі таралуына қол жеткізуге көмектеседі, бұл бүршіктің ең жақсы құрылымына және пайдалану ыңғайлылығына ықпал етеді. Қытырлақ, қолыңызда уатылып қалатын, онша тартымсыз көрініске қарағанда, қолыңызда әдемі, серпімді бүршікті ұстау әлдеқайда жағымды екенімен келісесіз ғой.

Бәрі керемет болып көрінеді, бірақ кептіру процесінің кемшіліктері де болуы мүмкін. Емдеу ұзақтығы айтарлықтай уақытты алуы мүмкін және мұқият бақылауды қажет етеді. Сапаның жоғалуын немесе көгерудің дамуын болдырмау үшін температураға, ылғалдылыққа және артық ылғалдың кебуіне назар аудару керек. Емдеу кезінде бүршіктердің кейбір салмағын жоғалтуы сөзсіз. Айта кету керек, бұл артық ылғалды жоюмен байланысты жиі кездесетін құбылыс және оны өнімділік көлемін және одан кейінгі дозаны есептеу кезінде ескеру қажет. Бақыланбайтын емдеу, кептіру сияқты, гүлдердің шамадан тыс кебуіне әкелуі мүмкін, бұл олардың сапасы мен тиімділігіне теріс әсер етеді.

Қорытынды

Кептіру және емдеу – бұл шыдамдылық пен ұстамдылықты, сондай-ақ белгілі бір білім мен дағдыларды қажет ететін мұқият және ықтият процесс. Дегенмен, дұрыс орындалған кептіру және емдеу қадамдары сіз таңдаған каннабис сұрпының ең жақсы хош иісін, дәмін және тиімділігін бере отырып, түпкілікті өнімнің сапасын айтарлықтай жақсарта алады. Жақсы нәтижеге қол жеткізу үшін барлық кезеңдерде оңтайлы микроклиматты үнемі бақылау және сақтау бойынша ұсыныстарымызды есте ұстаған жөн.